Jump to content

Historie

Pantom A/S er et af de førende firmaer i Danmark, med næsten alt inden for ”FUN-FOOD”. I Pantom keder vi os ikke – udover at vi har produktion af saft og slush-ice koncentrater, både på Sjælland og i Jylland, er Pantom også et eksport- og importfirma med engroshandel til små og store kunder i ind- og udland, deriblandt også de førende grossister i Danmark. Vi servicerer, en bred vifte af cateringfirmaer, festudlejere samt ikke mindst alle dele af forlystelsesbranchen, lige fra biografer og sportsstadions, til cirkusser, tivolier og forlystelsesparker. Vores brede sortiment omfatter alt til popcorn, slush-ice, candyfloss, saftkølere, kandiserede æbler, brændte mandler, pandekager, funnel cake, chips, snacks, nachos m.m.

Historie

Geert Keilstrup fortæller lidt om Pantom`s historie.. En sejr i 1000 meter for ynglinge ved et stort atletikstævne, ”Malmö Spelen” i Sverige, i 1953 – hvor der deltog et stort hold amerikanske universitets mestre under ledelse af cheftræner Don Canham – medførte, at jeg som vist nok den første dansker nogensinde fik tilbudt et 4 års stipendium på University of Michigan i Ann Arbor, Michigan, startende 1. september 1954 til sommeren 1958. Dengang måtte universiteterne kun betale universitetsuddannelsen samt de bøger der skulle anvendes, så man måtte selv skaffe sig småjobs til at dække omkostninger til et værelse samt mad og lommepenge.

Mærkeligt nok fik jeg fra starten et job en del lørdage hos Martha fra Detroit Consession Industry, som stod for alt salg af drikkevarer samt snacks m.v. ved universitetets fodboldskampe på det største universitetsstadion i USA med plads til 105.000 tilskuere. Lønnen var 1 $ i timen, men jeg fik fri 3-4 timer i løbet af lørdagen, da jeg her havde nogle godtlønnede extra jobs i alle fire år, så rent økonomisk klarede jeg det fint.

Efter overstået værnepligt fik jeg i 1960 ansættelse som disponent hos Plastica A/S – en underafdeling af C. Schous Fabriker A/S og 3 år senere – den 1. januar 1963 begyndte jeg som export disponent hos Co-Ro A/S, som på det tidspunkt havde fabrik i Skovlunde.

Da virksomheden planlagde at flytte til Frederikssund indenfor det næste år, ønskede man at sælge deres saftafdeling fra og jeg overtog denne afdeling, da jeg altid gerne ville være selvstændig – og Flemming og Jep Petersen hjalp mig i gang. Den 1. juli 1963 og de næste ni dage blev der vasket, malet, renset og installeret det nødvendige udstyr og den 10. juli 1963 leverede vi de første ordrer til kunderne, for i alt kr. 709,00., med et ugentlig salg på kr. 3.000,-.

Med en fordobling af salget om året gik det hurtigt fremad. De første år leverede vi saften i glasflasker med patent propper – som indeholdt 5 kg koncentrater. Senere gik vi over til 5 liter plastflasker, da produktionen af glasflaskerne ophørte. Salget af læskedrikskoncentrater samt saftkølere var stærkt stigende, og i 1980 udvidede vi produktionen og salget med en fabrik i Hobro i Jylland, som stadigvæk kører for fuld kraft, ligesom fabrikken i Rødovre.

Selv om vi leverede til teatre og biografer om vinteren var der ikke nok at lave i sammenligning med sommeren. Et samarbejde med Tuborgs Fabriker med virkede til, at vi i januar måned i mange år skrællede citroner til deres egen citronvand, og vi beholdt så saften. Produktionen skete ved hjælp af nogle specialbyggede skrællemaskiner – konstrueret af vor elektriker Ras – og de fungerede i mange år og blev ved Tuborgs overtagelse af Rynkeby, solgt til dem. I mange år producerede vi også sodavandssirup til Tuborgs postmix anlæg efter deres recepter, men det blev stoppet efter en del års forløb.

Vi havde stadigvæk ikke nok at lave om vinteren og i midten af 1970`erne begyndte vi at sælge popcorn maskiner og tilbehør. Dette marked var helt domineret af et enkelt firma, men i løbet af en del år kom vi stærkt med i salget af alt vedrørende popcorn og vi har i mange år haft et godt samarbejde med de største forbrugere i landet. Samtidig importerede vi en hel del andre snack- og koncession maskiner så vi i dag har et meget stort program. I juli 2003 overtog mine 2 svigersønner, Ole Fredsted Jacobsen og Per Ole Ødemark direktionen i Pantom.